Stille Julenatt

Ja, Virginia, Julenissen finnes!

Denne teksten er oversatt fra den kjente lederen i "The New York Sun" anno 1897, hvor redaktøren får et uvanlig spørsmål å besvare...

Vi har gleden av å bringe videre denne brevveksling, og samtidig utøve vår evige takknemlighet for at dens hengivne forfatter er sett på som venn av "The Sun":

Kjære redaktør...

Jeg er en 8 år gammel jente. Noen av mine små venner sier at Julenissen ikke finnes. Pappa sier at "Står det i The Sun, så er det sånn det er". Vær så snill å fortelle meg sannheten, finnes Julenissen?

Virginia O'Hanlon

Virginia, våre små venner tar feil. De er blitt påvirket av skepsisen i en skeptisk alder. De tror ikke på noe de ikke kan se. De tror at ingenting kan finnes som ikke kan fattes av deres små sinn. Alle sinn, Virginia, enten de er voksnes eller barns, er små. I vårt store univers er menneskets intellekt som et lite insekt, en maur, sammenlignet med den grenseløse verden rundt, i forhold til det intellekt som kan fatte og forstå all sannhet og kunnskap.

Ja, Virginia, Julenissen finnes. Han finnes like mye som kjærlighet, generøsitet og hengivenhet finnes, og du vet at de fyller ditt liv med den ytterste skjønnhet og glede. Skjønt, hvor trist ville ikke verden vært hvis det ikke fantes noen Julenisse? Det ville være som om det ikke fantes noen Virginia'er. Da ville der ikke være noen barnlig tro, ingen poesi, ingen romantikk som kunne gjøre vår eksistens tålelig. Vi ville ikke ha noen gleder, untatt i syn og sanser. Det tilstedeværende lys som barndommen fyller verden med, ville bli slukket.

Å ikke tro på Julenissen! Du kan like gjerne la være å tro på féer. Du kunne få din pappa til å leie inn menn for å passe på alle skorsteinene på julaften slik at de kunne fange Julenissen, men selv om du allikevel ikke fikk se Julenissen, hva ville vel det bevise? Ingen ser Julenissen, men det betyr ikke at Julenissen ikke finnes. De mest virkelige ting i verden er de som ingen kan se, hverken barn eller voksne. Har du noengang sett féer danse på plenen? Selvfølgelig ikke, men det betyr ikke at de ikke gjør det. Ingen kan fatte eller tenke seg alle vidundre som finnes, usette og usynlige, i verden.

Du kan rive i stykker babyens ringle og se hva som lager lyden, men der er et slør som dekker den usette verden, som ikke engang den sterkeste mann, ja ikke engang den samlede styrken til alle de sterkeste menn som noen gang har levd, kan rive i stykker. Kun tro, poesi, kjærlighet og romantikk kan skyve til side dette teppet og avsløre denne uovertrufne skjønnhet og herlighet. Er alt det virkelig? Å, Virginia, i hele denne verden finnes det ikke noe annet mer virkelig og vedvarende.

Ingen Julenisse! Takk Gud for at han lever og at han alltid vil leve. Ett tusen år fra nå, Virginia, nei, ti ganger titusen år fra nå, vil han fortsette å gjøre barndommens hjerte glad.